Cada cultura: cada vida: cada món:


Cada cultura és un mecanisme d’interpretació de la realitat, un mecanisme per entendre i dotar de sentit (λóγος) allò que ens circumda, la realitat que ens envolta, el nostre món. Cada cultura representa una manera pròpia i diferent de salvar la circumstància, car cada cultura implica un conjunt delimitat de conceptes a través dels quals percebre l’univers. No devem oblidar que no veiem únicament a través dels ulls –dels sentits–, si així fos sols obtindríem un retaule impressionista de la realitat: superfícies. Cal tenir sempre present que la percepció implica més processos i, per tant, treballa també a través de les idees, dels conceptes, permetent que arribem així a la profunditat de les coses, a la manera en que cada cosa es relaciona amb altres coses, amb un mateix, i amb la resta del univers. Sols a través del concepte arribem al sentit que alberguen silencioses les coses que ens envolten.

A través dels ulls veiem una realitat impressionista, patent, que biològicament seria comuna a tots els pobles i cultures, a tot ésser viu. Però la sensació pura no és possible –qui aprèn a llegir sempre busca paraules en el conjunt de lletres–. A través dels conceptes –de disposició biogràfica– interpretem ineludiblement allò que capten els ulls, veiem el món, el nostre món. El llenguatge crea realitats, i és generatiu. Cada cultura, doncs, és un niu de conceptes i de generació de conceptes, creadora de mons; cada cultura és, doncs, un òrgan col·lectiu de percepció, una cosmovisió (Weltanschauung) que permetrà a cada poble l’esclariment (ἀλήθεια) i afirmació d’una determinada versió de la realitat, de la seva pròpia, una possibilitat entre tantes, un punt de vista, una perspectiva de la veritat.

Cada vida, cada cultura, és una oportunitat distinta d’arrimar-nos a la veritat de les coses, una perspectiva a sumar a la gran perspectiva humana que aspira a eixa possibilitat ideal i ètica de veritat. Per contra, cada pèrdua és una tragèdia incorregible, una aniquilació del sentit, una llosa de silenci que ja no podrem reparar.

«Un mismo trozo de tierra se multiplica en tantos paisajes cuantos sean los hombres o los pueblos que por él pasan»  (OC, VIII, 54).



 Retrats de Jimmy Nelson: